Voorstelling project 'Groote Oorlog'

De gemeente Rotselaar pakt uit met een uitgebreid programma voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Meer dan 30 partners – waaronder Defensie, verenigingen, scholen DSC_5885.JPGen oud-strijdersorganisaties – organiseren samen tientallen activiteiten. De nadruk ligt op de lokale historische gebeurtenissen en de grote impact van de oorlog op de inwoners.

Het indrukwekkende programma werd maandag 28 april 2014 voorgesteld. De kalender omvat een brede waaier van activiteiten met lezingen, culturele voorstellingen, exposities, evocaties, lessenpakketten voor de scholen, een boekvoorstelling over het leven van de Rotselaarse burgemeester in de oorlog en natuurlijk ook de officiële herdenkingsmomenten.

Rotselaar is tijdens de Eerste Wereldoorlog intens getroffen. Vele inwoners lieten het leven. Talrijke huizen en belangrijke gebouwen, zoals de kerk van Werchter, werden verwoest door het wapenvuur. Ook op militair vlak heeft Rotselaar een prominente rol gespeeld. In en rondom Rotselaar vonden de zwaarste gevechten plaats die België kende voor de periode van de loopgravenoorlog rond de Ijzer.

In augustus en september van 1914 werd de streek rond Werchter geteisterd door zware gevechten. Het Belgische leger ondernam vanuit de Antwerpse fortengordel tweemaal een aanval tegen de noordelijke flank van de Duitse legermacht. Zo werd de bezetter gedwongen om extra manschappen naar onze regio te sturen. De woedende reacties van de gefrustreerde bezetter veroorzaakten er onnoemelijk leed bij de burgerbevolking.

Begraafplaats Veltem.jpgDe ‘Slag aan de Molen’ op 12 september 1914 is gekend als een van de belangrijkste militaire wapenfeiten in de brede regio. Honderden soldaten, meer dan 350 in totaal, lieten er het leven in een zware strijd.

De herdenking van de Slag aan de Molen zal in 2014 uitgebreid worden herdacht met lezingen, exposities, een concert en een uitgebreide militaire aanwezigheid op de talrijke activiteiten. Op zondag 14 september wordt hulde gebracht aan de gesneuvelde soldaten op het militaire kerkhof in Veltem-Beisem (zie foto).

De volledige kalender, die wekelijks met nieuwe activiteiten wordt aangevuld, kan je hier raadplegen.