Station Wezemaal

De gemeente Rotselaar gaat niet akkoord met het voorstel van de NMBS om de dienstregeling van het station in Wezemaal aan te passen. Op een overleg stelde de NMBS zopas voor om maar liefst vijf succesvolle treinstops in Wezemaal te schrappen.

station wezemaal_overdekte fietsenstallingen - kopie.jpgHet gaat concreet om drie rechtreekse IC-treinen vanuit Wezemaal naar Brussel (vertrek in Wezemaal om 5.40u / 6.40u / 7.40u) en twee rechtsreekse IC-treinen vanuit Brussel naar Wezemaal (aankomst in Wezemaal om 17.20u / 23.20u).

Deze spitstreinen zijn bijzonder populair bij de reizigers uit de brede regio. Het zijn rechtstreekse verbindingen, zonder overstap, tussen Wezemaal en Brussel.  Deze lijnen sluiten perfect aan bij de werkuren van de pendelaars die in Brussel of Leuven werken. Bovendien is de avondtrein naar Wezemaal (aankomst 23.20u) voor vele pendelaars de laatste verbinding vanuit Brussel en Leuven.

 Het gemeentebestuur van Rotselaar is intens bezorgd over de kwaliteit van de dienstverlening voor het treinstation van Wezemaal. station wezemaal_nieuwe parking Winkelveldbaan - kopie.jpgHet aantal klanten neemt er de laatste jaren nog verder toe. Dit is onder meer te danken aan de ideale ligging: als laatste station voor Leuven en Brussel trekt Wezemaal heel wat extra reizigers aan. Omwille van de lokale filegevoeligheid is de trein voor vele inwoners uit de hele regio het vervoersmiddel bij uitstek. Bovendien werd het station van Wezemaal de laatste jaren fors uitgebouwd, met investeringen in onder meer extra parkingfaciliteiten voor de pendelaars.

Momenteel is er op vele lijnen in de ochtend- en avondspits al sprake van een sterke overbezetting van het aantal reizigers. Alle inwoners vragen daarom méér en niet minder treinen. Ook het station van Haacht zou in de nieuwe dienstregeling een rechtstreekse trein naar Brussel geschrapt zien. Het gemeentebestuur van Rotselaar vraagt concreet aan de NMBS om de bestaande p-treinen Hasselt-Aarschot te verlengen tot Leuven, met tussenstop in Wezemaal. Daarnaast pleit het gemeentebestuur voor het behoud van minimum één rechtstreekse lijn naar Brussel. Dit kan zeker als de nieuwe IC-verbinding na Aarschot ook een tussenstop in Wezemaal maakt.

Binnenkort plant de gemeente Rotselaar een volgend overleg met de NMBS waar de nieuwe alternatieven zullen worden besproken. Burgemeester Dirk Claes pleit in de Senaat, bij minister van Overheidsbedrijven Labille, om de dienstverlening voor de regionale stations in het Hageland alsnog te versterken.