Bevrijdingsfeest ‘Slag aan de Molen’

De ‘Slag aan de Molen’ is zaterdag herdacht. Precies 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog kregen de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden een extra feestelijk tintje met een groots ‘bevrijdingsfeest’.

763-.jpg

In september 1914 werd er hevig strijd geleverd aan de molen van Rotselaar. Tijdens een moedige poging om de bezetter te stoppen, lieten officieel 323 soldaten, voornamelijk van het bataljon Bevrijding - 5 Linie, het leven. In werkelijkheid lag het dodenaantal nog véél hoger - zelfs rond de 500 volgens historici.

“De Slag aan de Molen was een van de grootste veldslagen in de streek”, zegt schepen van Evenementen Jelle Wouters (CD&V). “Naar aanleiding van de 100ste verjaardag van het einde van WOI en als gepast eerbetoon aan de slachtoffers werd het programma dit jaar uitgebreid met een bevrijdingsfeest.”

IMG_1700.JPG

Na een bijzondere eucharistieviering met bloemenhulde aan de gedenksteen aan de Sint-Pieterskerk was er de traditioneel druk bijgewoonde hulde aan het monument aan de Molen in de Vijfde voor het Liniestraat, gevolgd door een kort, militair defilé. Een prominente plaats daarin was voor het bataljon Bevrijding - 5de Linie uit Leopoldsburg, dat niet alleen met een deel van haar eenheden, maar ook met enkel militaire (pantser)voertuigen aan de parade deelnam.

Op het dorpsplein vond na afloop voor alle Rotselarenaren nog een volksreceptie met optredens van onder meer de drie Rotselaarse harmonieën en twee koren plaats. Defensie hield een aantal demonstraties. Ook de burgemeester van het Duitse Soest - de garnizoensstad van het bataljon Bevrijding - 5de Linie - zakte voor de plechtigheden naar Rotselaar af.

Bron: Sven Ponsaerts, HLN, 10 september 2018

IMG_1709.JPG