Rock Werchter blijft definitief bij ons

Door het nieuwe convenant wijzen alle neuzen in dezelfde richting. Het voortbestaan van Rock Werchter is gegarandeerd, terwijl er op de weide extra aandacht komt voor groen, kunst en afvalbeheer.  Nu is het park op enkele details na, helemaal klaar.

Schepen van Evenementen Jelle Wouters en burgemeester Dirk Claes onderhandelden voor de gemeente Rotselaar het nieuwe convenant en gebruikersreglement waardoor het park toegankelijk wordt voor alle inwoners en ook verenigingen en jeugdbewegingen er activiteiten kunnen organiseren.

IMG_3598.jpeg

Om de weide, die bestond uit verschillende percelen landbouwgrond, om te vormen tot wat het nu is, waren vele inspanningen nodig. Uiteindelijk is het iets moois geworden. "Samen met het gemeentebestuur van Rotselaar voeren we al meer dan tien jaar overleg. We wilden dat het festival hier bleef zodat verschillende drastische maatregelen zich opdrongen”, zegt gouverneur Lodewijk De Witte. “Voor jongeren is dit een plaats om naar uit te kijken en we mogen niet vergeten dat het festival Werchter wereldfaam bezorgt.”

“Het festival maakt nu met een groot park deel uit van de lokale gemeenschap” zegt Herman Schueremans,organisator van Rock Werchter. Toch is voor de vier partijen niet alleen de festivalperiode van belang. “We doen iets terug voor de mensen: ze krijgen een mooi park in de gemeente.”

De Warmste Weide
“Wie kan zeggen dat hij en tuin van 25 hectare heeft?”, voegt burgemeester Dirk Claes (CD&V) eraan toe. “Het Werchterpark is ruimer dan muziek. Na het festivalseizoen kunnen onze inwoners en toeristen hier negen maanden lang onafgebroken genieten van het groen en van kunst. We sluiten niet uit dat er in het park nog meer initiatieven komen, zoals evenementen van jeugdbewegingen en waarom niet, De Warmste Week.”

IMG_3597.jpeg

Er werden onder meer wandelpaden aangelegd en er staan zo’n vijfhonderd nieuwe bomen. Dat maakt van dit park de ideale locatie voor een uitstapje in onze gemeente. De streetart-installaties North West Walls blijven ook het hele jaar door staan op het festivalterrein.

Burgemeester Claes ziet in de investering van bvba Werchter Park ook het signaal bij uitstek dat Rock Werchter definitief in zijn gemeente zal blijven. Enkele jaren geleden waren er nog geruchten als zou de organisatie mogelijk verhuizen naar een groter terrein. De voormalige militaire luchtmachtbasis in Brustem werd toen genoemd als mogelijk alternatief. Maar volgens Claes is met de realisatie van het landschapspark een verhuis nu definitief van de baan.

Dirk Claes zegt verder dat negentig procent van het park klaar is en dat er nog extra werk moet worden gemaakt van openbaar vervoer. “De fietsers krijgen alvast een extra, derde overdekte fietsstalling, en er komt een park-and-ridezone. We werken dus heel milieubewust.”

Heel, heel fier
Wat tien jaar geleden nog onmogelijk bleek, is nu ook voor organisator Herman Schueremans werkelijkheid. “Ik ben heel, heel fier”, zegt hij. “Je kan 44 jaar geleden als jonge organisator iets willen, het ook realiseren blijft moeilijk. Het festival maakt nu met een groot park deel uit van de lokale gemeenschap. De kunstwerken van Arne Quinze krijgen deze zomer een vervolg. New York heeft Central Park, London dan weer Hyde Park. Ook daar worden optredens georganiseerd. Toch is er geen enkel park ter wereld waar zoveel groepen door de jaren heen hebben gestaan als Werchter.”

Schueremans is verheugd dat de schreeuw van tien jaar geleden werd opgevangen. “Festivals maakten toen een evolutie mee. We konden de oude formule niet aanhouden. Dat kan in deze vernieuwde omgeving wel”, meent hij.

Het festivalpark heeft inmiddels ook reeds zijn eigen waterzuiveringsstation en elektriciteitsvoorziening. De weide kreeg ook een nieuw drainagesysteem, dat moet voorkomen dat de site bij langdurig regenweer tijdens festivals een modderpoel wordt.

Bron: HLN / HNB, 7 mei 2018

IMG_3601.jpeg