Bouwen aan de toekomst

1 september: een nieuwe start! De vakantie is weer voorbij gevlogen. 1.700 kinderen en jongeren gaan na een prachtige vakantie terug naar school. Voor #teamrotselaar moeten ze kunnen rekenen op goed onderwijs in toffe scholen. We zijn best wel fier op het ruime aanbod van zeven topscholen in onze gemeente. De beste juffen, meesters en kinderbegeleiders staan er elke dag, met ontzettend veel enthousiasme en liefde, klaar voor onze kinderen.

De kinderen van Rotselaar zijn onze toekomst. #teamrotselaar wil dan ook dat onze gemeente volop investeert in kwaliteitsvol onderwijs en flexibele schoolopvang.

DSCN0833 - kopie.JPG
Dirk Jacobs, Ilse Michiels, Nathalie Nouwen, Carine Goris, Jelle Wouters #teamrotselaar

Sociale scholen
We gaan voor moderne en scholen met een open blik op de wereld. Onze scholen hebben zopas, na een uitgebreide inspectie van Onderwijs Vlaanderen, uitstekende scores behaald. De kwaliteit van het onderwijs  moet de eerste prioriteit blijven en de leerkrachten moeten, samen met hun directies, alle kansen krijgen om de koers aan te geven en zich verder te ontwikkelen. #teamrotselaar stimuleert de aandacht van onze scholen voor sociale vaardigheden, o.a. door acties als Unicef Project,  wilgenhut, Mobile School, drop-je-dopje, MOS, regenboog, …

Moderne gebouwen
In alle gemeentelijke scholen wordt geïnvesteerd in smart boards, multimedia- en pc-klassen. Daarnaast zijn er de afgelopen maanden overal vernieuwingswerken uitgevoerd om de scholen volledig brandveilig in te richten.

Nieuwe kleuterschool in Werchter
In de Jan Bolstraat in Werchter wordt binnenkort een nieuwe kleuterschool gebouwd. Met deze investering denkt #teamrotselaar toekomstgericht en geven we een concreet antwoord op het groeiend aantal kinderen in Werchter.  De nieuwe kleuterschool krijgt 6 moderne klassen en een polyvalente zaal. De school wordt milieuvriendelijk en duurzaam gebouwd en biedt plaats aan 150 kinderen. Bovendien zal ook de buitenschoolse kinderopvang in het nieuwe gebouw een plaats krijgen.

Ouderraden leveren prachtig werk
#teamrotselaar steunt ook de vrije scholen voluit: het busvervoer (uitstappen, zwemlessen, schoolreizen, …) en het middagtoezicht worden mee gesponsord door de gemeente.  Bovendien krijgen alle oudercomités, ook van de vrije scholen, een subsidie voor hun uitstekend en zeer gewaardeerd werk.

Veilig naar school
De gemeente levert, samen met de werkgroep ‘veilige schoolomgeving’ en de ouderraden, heel wat inspanningen om het verkeer aan de schoolpoorten nog veiliger in te richten.  Met het ‘Save Charter’ werken we elke dag met concrete initiatieven aan een veilige schoolomgeving. Daarbij gaat veel aandacht naar verkeersopvoeding met onder andere de verkeersweek, lessen op parcours, fietsexamen, trage wegen, de veilige schoolroutekaart, …

Open schoolgebouwen
De scholen en kunstacademies, die de afgelopen jaren werden gebouwd en gerenoveerd, moeten multifunctioneel worden ingericht. De gebouwen worden daarbij maximaal ingezet voor opvang- en vrijetijdsactiviteiten. Ze kunnen zo flexibel op elkaar inspelen om te voorzien in de groeiende behoefte.  Rotselaar is op dat vlak een echte pionier in Vlaanderen en haar scholen staan echt open voor activiteiten, verenigingen en naschoolse vrije tijd.

Schoolopvang breidt aanbod uit
Landelijke Kinderopvang organiseert, in opdracht van de gemeente, schoolopvang op 5 locaties voor de gemeente- en vrije scholen. Daarnaast wordt het aanbod van leuke, sportieve en crea- tieve naschoolse activiteiten sterk uitgebreid. Met de nieuwe toekomstvisie van #teamrotselaar op kinderopvang, garanderen we dat elk kind zeker is van een plaats voor en na schooltijd. We kiezen voor een flexibel aanbod voor álle kinderen en zonder wachtlijsten of inschrijving vooraf.

Inspraak
Ook onze kinderen verdienen een stem in het dorp waar ze wonen.  Met de oprichting van de kindergemeenteraad betrekken we onze kinderen bij het dagelijkse leven in onze gemeente. De raad bestaat uit 13 kinderen uit alle scholen. We luisteren naar hun voorstellen en stemmen het beleid beter op af op hun vragen en noden.

Huis van het Kind
Heel wat (groot)ouders hebben vragen over de zorg en opvoeding van hun kinderen. Rotselaar verdient dus een ‘Huis van het Kind’ waar ze terecht kunnen voor activiteiten, workshops en informatie over kinderen en hun opvoeding. Er zijn in onze gemeente heel wat verenigingen en inwoners actief met heel wat ervaring en kennis. Samen met hen zullen we bouwen aan een modern ‘Huis van het Kind’. Zo wordt de dienstverlening voor onze gezinnen nog versterkt!