Kinderraad Rotselaar van start

In Rotselaar is de kindergemeenteraad officieel van start gegaan. De 13 kinderen hebben hun eigen kinderburgemeester verkozen en overlegden tijdens de eerste zitting al welke thema’s zij in de toekomst willen bespreken in hun eigen raad.

Op voorstel van CD&V Rotselaar besloot de gemeenteraad eerder dit jaar om een kinderraad voor kinderen uit het 5de en 6de leerjaar op te richten. Zo geven we ook de jongste inwoners van Rotselaar rechtstreeks een stem in het beleid.

Kinderen maken de toekomst
De kindergemeenteraad zal ongeveer vier keer per jaar samenkomen, begeleid door gemeenteraadsvoorzitter Werner Mertens. Naast de jeugdraad is er nu dus ook de kinderraad om het beleid te sturen en de stem van de jeugd in onze gemeente luid en duidelijk te laten klinken.

DSC_6419.jpg

“Het is echt de bedoeling om te luisteren naar de ideeën en voorstellen van de Rotselaarse kinderen, om zo ons beleid beter op hen af te stemmen”, geven schepen van Jeugd Jelle Wouters en schepen van Onderwijs Dirk Jacobs duidelijk aan.

Rechtstreeks verkozen vertegenwoordigers
Na de start van het nieuwe schooljaar bezocht de voorzitter van de gemeenteraad, Werner Mertens, alle zes basisscholen van Rotselaar. De leerlingen werden ingewijd in de Rotselaarse politiek en warm gemaakt om zich kandidaat te stellen.

In samenwerking met de scholen werd nadien in elke school een verkiezing georganiseerd. Twaalf leerlingen werden verkozen. Daarnaast is er ook een vertegenwoordiger van kinderen uit Rotselaar die niet in onze gemeente naar school gaan.

De kinderburgemeester zal een belangrijke rol spelen in de werking van de kindergemeenteraad. Net zoals de echte burgemeester, zal hij mee bezoeken brengen aan verschillende activiteiten die speciaal voor kinderen georganiseerd worden. Zo kunnen alle kinderen kennis maken met de kindergemeenteraad van hun gemeente en hun ideeën en voorstellen.