Rotselaar kiest voor groen wagenpark

In Rotselaar rijden twee nieuwe, milieuvriendelijke wagens rond. Met de aankoop van bestelwagens op aardgas kiest het gemeentebestuur voor duurzame mobiliteit. Het is een van de vele acties die kadert binnen het klimaatactieplan Rotselaar 2020. De auto's werden door het schepencollege van Rotselaar officieel in ontvangst genomen.

CNG of Compressed Natural Gas is in België nog relatief onbekend. Nochtans is het een erg milieuvriendelijke brandstof. CNG auto’s stoten praktisch geen fijn stof uit (tot 95% minder), 30% minder CO2 en tot 50% minder stikstof. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit en heeft een goede impact op het milieu en de leefomgeving in onze gemeente.


635822504714654647.jpg

Ook forse besparing op brandstofgebruik

Het groene wagenpark van Rotselaar is niet alleen goed voor het milieu. De gemeente betaalde voor de beide nieuwe bestelwagens samen 60.000 euro. Door twee bestelwagens van 15 jaar oud te vervangen door dezelfde modellen die op CNG rijden, bespaart de Technische Uitvoering 40 tot 60% brandstofverbruik. CNG kost ook gemiddeld 30% minder dan diesel. Door het zuinige verbruik is de aankoopprijs per auto al op drie jaar terugverdiend.

Eandis schenkt de gemeente Rotselaar bovendien een gratis geïnstalleerd tankstation aan de werkplaats van de Technische Uitvoering. Zo kunnen de wagens ’s nachts DSC_5980.jpgter plaatse opladen. De auto's kunnen tussen de 350 en 500 kilometer afleggen met een laadbeurt.

Het gemeentebestuur ontvangt van het Fluxys-fonds ook een subsidie van 2.000 euro. Zo is de meerprijs van de CNG- wagens volledig gecompenseerd.

De gemeente Rotselaar besteedt veel aandacht aan duurzaamheid bij nieuwe aankopen voor haar wagenpark. Zo heeft het personeel de keuze tussen eenhybridewagen, een personenwagen met ecoscore van 75 en een vrachtwagen die voldoet aan de meest recente Euro6-norm. Voor korte dienstverplaatsingen kunnen zij gebruik maken van een elektrische scooter of een fiets.

Wereldwijd rijden er naar schatting tussen de 15 en 20 miljoen auto’s op CNG. Deze nieuwe brandstof is al ingeburgerd in de Scandinavische landen en Italië. In België is het aantal CNG-wagens recent gestegen tot meer dan 2.000 auto’s. De lage belasting op inverkeersstelling en het groeiende aantal CNG-tankstations maken aardgas als brandstof voor auto’s steeds interessanter.