Minister bezoekt politie- en justitie op Rock Werchter

Minister van Justitie, Koen Geens bezocht Rock Werchter. Samen met de festivaldirectie (Yo Van Saet) en in het gezelschap van burgemeester Dirk Claes en eerste schepen Jelle Wouters keek hij achter de schermen naar de manier waarop onze politie- en justitiediensten de veiligheid van dagelijks bijna 90.000 festivalbezoekers garanderen.

11128791_10153392928666206_2137791036_n-1.jpg

Er werd door de betrokken bestuurlijke en gerechtelijke overheden een veiligheidsprotocol afgesloten met de politiediensten waarin een aantal principes en afspraken inzake handhaving van de openbare orde werden afgesproken.

Naast de politionele inbreng (lokale politiezone BRT en de federale politie) is er ook een justitieel aspect aan de beveiliging van het evenement. De Procureur des Konings heeft een referentiemagistraat aangeduid voor  alle rockfestivals in zijn arrondissement en specifiek voor Rock Werchter magistraten met 'bijzondere wachtdienst' aangesteld die alle vragen en oproepen afhandelen met betrekking  tot strafbare feiten die op of in de buurt van de festivalweide worden vastgesteld. Er bestaat ook de mogelijkheid om tot snelrecht over te gaan.

IMG_0855.JPG

Rock Werchter trok dit jaar meer dan 90.000 bezoekers per dag. Dit maakt 150.000 unieke bezoekers over het hele weekend. Maar liefst 54.000 kampeerders bleven tijdens het festivalweekend overnachten in en rondom Werchter. De nieuwe fietsenparking aan de brug in Werchter was uitermate populair en alle dagen volzet. Zondagavond vervoerde De Lijnal 105.000 festivalgangers.

Het rapport van de hulpdiensten: zelden is het rustiger geweest. Het Rode Kruis meldt 4.500 verzorgingen, 43 mensen werden overgebracht naar het ziekenhuis. De verzorgingen waren ook beduidend minder minder ernstig dan de vorige jaren. De toppers: kleine schaafwonden, verstuikingen, te weinig drinken of niet op tijd eten, pleisters...

maxresdefault.jpg

Duizenden medewerkers van campings, parkings, standen, security, catering en de veiligheidsorganisaties op en rondom het festivalterrein hebben een week lang het beste van zichtzelf gegeven. Zonder deze vrijwilligers was deze uitstekende organisatie nooit mogelijk.