Opening Speelbos

Zondag 18 mei is het nieuwe gemeentelijke speelbos officieel geopend. Het bos werd meteen IMG_0736.JPGdoor vele kinderen en jeugdverenigingen, voor de eerste keer, ingespeeld.

Je kunt het speelbos gemakkelijk via de Vleugtweg of de Bosweg bereiken. Het bos staat vanaf nu alle dagen open voor kinderen, gezinnen en jeugdverenigingen.

De gemeente Rotselaar vin
dt het belangrijk dat onze kinderen buiten kunnen spelen. Met de aankoop & inrichting van dit speelbos kan de jeugd naar hartenlust spelen en genieten van de natuur.

Het domein is in totaal ruim 3 hectare groot en heel gevarieerd met uitgestrekte grasvelden,IMG_0779.JPG dichtbegroeide stukken, waterlopen en open plekken in het bos.

Voor de realisatie van dit project werd 96.000 euro uitgetrokken. Meer dan de helft van de investering (54.000 euro) wordt gefinancierd met een subsidie die de gemeente Rotselaar heeft aangevraagd bij de provincie Vlaams-Brabant.
 
 
 
Het speelbos krijgt de naam ’t Waterdraakje verwijzend naar de bedreigde kamsalamander,IMG_0743.JPGeen salamander met een drakenkam op zijn rug.
 
Het speelbos is ingericht met natuurlijke materialen, zoals een ‘wiglo’ (een iglo uit wilgentakken), een knuppelpad, zitbomen en takbruggen.
 
Ook onze lokale ‘koesterburen’ krijgen hier een plaatsje: de kamsalamander, steenuil, huiszwaluw en sleedoornpage. Zeker de moeite waard voor een bezoek met de kinderen! (www.koesterburen.be).
 
Samenwerking
De gemeente Rotselaar heeft de verschillende percelen verworven en ingericht met natuursubsidie van de provincie Vlaams-Brabant. Het ontwerp en de inrichting is uitgevoerd in samenwerkingIMG_0752.JPG met IGO (www.igo.be) en de Rotselaars adviesraden Milieu- en Jeugdraad.


Regionaal Landschap Noord-Hageland (www.rlnh.be) zorgde voor de sensibilisatieborden. Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen levert interessante boekjes met tips voor de biodiversiteit (www.ikgeeflevenaanmijnplaneet.be).


Overal speelbos
De gemeente Rotselaar maakt van buiten spelen een belangrijk punt. Daarom worden verschillende zones vrijgemaakt
IMG_0788.JPGwaar de jeugd naar hartelust kan spelen en genieten van de natuur.

Concreet betekent dit dat je kan spelen en ravotten in de 'vrij toegankelijke zones'. Enkel op de toegankelijke wegen doorheen het bos worden ook honden aan de leiband toegelaten. Een natuurlijke afscheiding verduidelijkt waar het bos grenst aan privé-percelen.


Speelbos Werchter
Het eerst volgend project is de inrichting van het nieuwe speelbos in Werchter. In de toekomst wil de gemeente Rotselaar, IMG_0776.JPGsamen met het Agentschap voor Natuur en Bos, ook andere speelzones in hun domeinbossen en reservaten open te stellen voor het brede publiek.


De bossen geven extra ruimte aan alle inwoners om er in de vrije natuur te ontspannen en te wandelen. 

 


Oproep privé-eigenaars
Ben je privé-eigenaar van een bos en wil je graag het voorbeeld van de gemeente Rotselaar volgen? Neem gerust contact op met de Dienst Milieu van de gemeente Rotselaar. IMG_0749.JPGZe zullen je wegwijs maken bij de aanvraag en de praktische uitwerking.

De voordelen bij een officiële openstelling zijn talrijk: een duidelijke afbakening van de toegankelijkheid, gratis toegankelijkheidsborden, verzekering burgerlijke aansprake- lijkheid, subsidie voor openstelling en blije (kinder)gezichten in je buurt.

 

 

 

 

 

 

IMG_0758.JPGIMG_0765.JPG