Vergeet me niet

Rotselaar herdenkt de Groote Oorlog, die precies 100 jaar geleden begon, met een gepast programma. Omdat de gebeurtenissen in de regio rond Rotselaar van groot historisch belang zijn, werkt de gemeente een eigen huisstijl uit.

DSC_5890.JPGEerste Schepen Jelle Wouters overhandigde de eerste pin met logo officieel aan burgemeester Dirk Claes.

Jelle Wouters: "De gemeente Rotselaar kiest bewust voor een eigen logo. Het vergeet-mij-nietje groepeert alle activiteiten rond de herdenking van de Groote Oorlog".

"In en rondom Rotselaar vonden in augustus en september 1914 de zwaarste gevechten plaats die België kende voor de loopgravenoorlog rond de Ijzer. Met dit universeel symbool benadrukken we het grote historische belang van deze gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog", aldus nog Jelle Wouters.

Waarom de keuze voor deze bloem?

Herbert Hoover, de latere president van de Verenigde Staten van Amerika, zamelde na de Eerste Wereldoorlog fondsen in om België na de verwoestende jaren weer op te bouwen. Samen met zijn echtgenote 635252207610391760_0.jpgorganiseerde hij een ‘Vergeet Me Niet Dag’ om fondsen in te zamelen voor de Belgische slachtoffers op het platteland.

In dezelfde periode koos de Belgische koningin Elisabeth voor haar naamdag telkens een bloem als symbool van een liefdadigheidscampagne. De ‘fleur de la reine’ in 1918 was het vergeet-mij-nietje.

Zo koppelde onze koningin Elisabeth haar jaarlijkse actie aan de Amerikaanse inzameling. De opbrengst was bestemd voor hulp aan de Belgische kinderen van het platteland, in nood vanwege de oorlog en bezetting.

Rotselaar kiest daarom bewust voor dit logo, het vergeet-mij-nietje, om de herdenkingsactiviteiten aan 20140428-100_jaar_groote_oorlog_0.jpgte kondigen. Bovendien wil de gemeente Rotselaar met een uitgebreid herdenkings- programma de nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog en de vele slachtoffers en gesneuvelde militairen eren.

We willen onze helden, precies 100 jaar na de start van deze belangrijke oorlog, niet vergeten.