De Provincie werkt voor u

De afgelopen jaren heeft het provinciebestuur van Vlaams-Brabant haar uitsterste best gedaan om onze gemeenten te ondersteunen bij het realiseren van talrijke prachtige initiatieven.

Onder leiding van onze Bestendig Afgevaardigde Monique SWINNEN werden heel wat projecten in onze streek gerealiseerd. Hieronder vind je enkele zaken die zo in het oog springen...

bbq17_0.jpg

Wonen

- De provincie heeft de planning voor de afbakening kleinstedelijke gebieden afgerond. Nu moet de realisatie op het terrein verder gaan. De stationsomgevingen in Diest en Aarschot krijgen al vorm. Haacht ligt op de tekentafel.

- Inrichting van bijkomende ruimte om te ondernemen moet gecombineerd worden met verdichte woonomgeving en verbeteren van de woonkwaliteit. Een extra stimulans voor sociaal en betaalbaar wonen zal nodig zijn. Verdringing vanuit Brussel is immers niet alleen in Boortmeerbeek goed voelbaar in de grond- en woningprijzen.

- Weekendverblijven zijn niet gemaakt om permanent te wonen. De provincie maakt werk van gedragen voorstellen om dit op te lossen.

 

Werken

- Land- en tuinbouwbedrijven krijgen ondersteuning in een moderne, duurzame bedrijfsvoering.

- Witloof en aardbeien zijn onze topproducten, asperges onze delicatesse! Zeker de fruitteelt en wijnbouw bepalen het landschap van het Hageland in Werchter, Kortenaken, Bekkevoort en Tielt- Winge. Het wijnbezoekerscentrum in Wezemaal wordt vernieuwd.

- De passie voor de streek en haar producten en de trots voor ons erfgoed hebben het toerisme een boost gegeven. Scherpenheuvel-Zichem trekt jaarlijks 800.000 bezoekers aan.

- Op dit elan willen wij verdergaan met nog meer aandacht voor jeugdverblijven en campings.

- Het provinciale domein de Halve Maan in Diest heeft nog niet al haar troeven uitgespeeld.

 

Leven

- Een betere bereikbaarheid en bekendheid van de provinciale uitleendienst zal de jeugd- en festivalwerking in onze regio nog versterken.

- In festivals zijn we top! In Rotselaar krijgt Rock Werchter nieuwe kansen van de provincie en die laten we niet liggen: dankzij het nieuwe Ruimtelijk Uitvoeringsplan blijft Rock Werchter in Werchter. Zopas werd in de voormalige brouwerij van Jack-Op ook het Belevingscentrum RW X geopend.

- Culturele samenwerking tussen gemeenten heeft al vorm gekregen, maar zal nog groeien. Denken we aan de erfgoedconvenant of de fanfarepicknick in Horst.

- Zoveel zaken die ons verbinden en door de provincie meer kansen krijgen. Een Demerfietspad van Diest tot Begijnendijk kan perfect samenlopen met respect voor de natuurlijke vallei en het open landschap.

- Op de Balenberg in Tremelo richten we een belevingscentrum voor veldrijdenin.

- Holsbeek was de eerste gemeente waar het trage wegen netwerk weer zichtbaar en bruikbaar werd. De provincie ondersteunt ook andere gemeenten die hier initiatieven willen nemen. Ook in Rotselaar werd sterk werk gemaakt van de herwaardering van de Trage Wegen met een benaming voor alle wegjes en een speciale routekaart.

 

Welzijn

- CD&V zorgt ook voor wie opvang en steun nodig heeft. Liefst thuis, omgeven door mantelzorg, eigen familie en buren. De provincie trekt organisaties aan om ook bij ons voorzieningen voor gehandicapten, ouderen of zieken uit te bouwen.

Den Ateljee uit Wezemaal, vzw Rozemarijn uit Keerbergen of het Balanske in Tielt-Winge zijn zo’n voortrekkers die alle steun verdienen. Ook de OCMW’s worden aangemoedigd om verder te investeren in zorg.

 

Water

- De provincie zal verder werk maken van een goed onderhoud van haar waterlopen en deze van de gemeenten die dit vragen. De belasting van de wateringen zal afgeschaft worden in onze regio en de kosten gedragen door de provincie.

Door een goed erosiebeleid stroomt de modder niet meer van de velden.  Onze inwoners liggen niet meer wakker van het water.

 

Wil je ons volgen tijdens de komende campagnemaanden of meer weten over ons volledige programma: www.provincielijst.be